Søg forskningspraktik

Hvis du ønsker at gøre din uddannelse endnu mere forskningstonet, er forskningspraktik måske noget for dig. Under en forskningspraktik oplever du, hvordan dit fag bruges i praksis og du får mulighed for at opleve på første hold, hvordan der forskes.

En forskningspraktik er en særlig variation af et projektorienteret forløb. I en forskningspraktik udvikler du dine faglige kompetencer, ved at prøve kræfter med aktuel forskning inden for netop dit fag. Her på siden kan du se videoer om andre KU-studerende i forskningspraktik og læse mere om, hvad du bør overveje inden du går i gang med at arrangere din egen forskningspraktik.

Om at arrangere forskningspraktik

Når du skal til at undersøge mulighederne for en forskningspraktik, er der centrale spørgsmål, du kan stille dig selv for at komme godt i gang. En forskningspraktik kan nemlig tage mange former, og derfor bør du overveje, hvilken form du ønsker, din praktik skal tage:

  • Ønsker du eksempelvis at komme tæt på en forsker i en slags mesterlære?
  • Er du drevet af at komme til at bidrage til forskningen med egne ideer?
  • Eller er du måske motiveret af at indgå i et interdisciplinært forskerteam og løse problemstillinger gennem tværfaglige kompetencer?  

Du kan også overveje, hvilken del af forskningsprocessen du er mest interesseret i at få erfaringer med. Er det den indledende idegenerering, dataindsamlingen, analysen eller den afsluttende formidling af resultater du brænder for?

Forskellige former for forskningspraktik har forskellige læringsmæssige fordele. Det er en god ide, at du forholder dig til dem allerede inden du går i gang med at undersøge muligheden for forskningspraktik. Ikke mindst er det en god ide at være afklaret med dine forventninger til din forskningspraktik for at kunne forventningsafstemme fra starten med din vejleder på dit kommende praktiksted.

Hvordan kommer du videre?

Overvejer du, om en forskningspraktik vil være et relevant indslag i dit studie, kan du lade dig inspirere af nogle af de nedenfor listede skridt, der kan hjælpe dig på vej mod et praktikforløb. 

  • Kontakt din studie- eller karrierevejledning og forhør dig om mulighederne for forskningspraktik eller undersøg selv hvilke krav studieordningen på netop din uddannelse sætter til projektorienterede forløb
  • Kontakt en forsker på dit institut eller en af dine undervisere og forhør dig om projekter som kunne være interessante for dig at medvirke i
  • Gå til karriere.ku.dk og led efter opslag der søger forskningspraktikanter

I højre hjørne af siden finder du dokumentet Skabelon til oprettelse af projekt til forskningspraktik. Nogle institutter har i forvejen en procedure til at arrangere forskningspraktik, men hvis de ikke eksisterer på dit institut, kan du bruge skabelonen i højre side som udgangspunkt for en kontrakt med dit kommende praktiksted.